Restauratie Attila jas (Huzaren jas)

Artikel 4 van 4

Attila's zijn de "huzarenjassen" die bij de Cavalerie en het Ere-escorte cavalerie werden en worden gedragen. Attila's zijn versierd met blauwe tressen, koord en galon en die versiering, vooral het koord op de kraag, wil nog wel eens verkleuren of beschadigen. Van een moderne attila was de bovenste rand koord van de kraag verkleurd en beschadigd. Om dit  te kunnen repareren was ik op zoek naar rond blauw koord. Na enig zoeken kwam ik op de site van Doe-maar-die uit, waar onder meer blauw parakoord in verschillende kleuren en diktes te koop is. Aangezien het tres- en koordwerk niet op elke attila dezelfde tint heeft, was het even gokken of ik de juiste kleur van dit koord kon bestellen, maar Joke heeft me wat kleurmonsters gestuurd en de juiste kleur bleek leverbaar.

Klein probleem was dat het originele koord op de kraag wat dikker was dan het koord dat leverbaar was. Dat heb ik opgelost door een nieuw stuk koord met de dubbele lengte van wat ik nodig had voor de reparatie af te knippen, de kern er uit te halen, die kern dubbel te vouwen, een paar draden er uit te halen (anders werd het te dik), een stevig stukje touw aan een stompe naald aan deze dubbel gevouwen kern te bevestigen en die naar weer door de mantel van het koord te voeren. Daarna kon vrij gemakkelijk de mantel weer over de dubbel gevouwen kern worden getrokken. Het nieuwe koord glansde wat meer dan het originele koord, maar dat kon eenvoudig worden aangepast door met een schuursponsje voorzichtig het koord iets op te schuren.

Vervolgens het ik het bestaande koord op de kraag losgehaald en het nieuwe koord vastgezet. Het resultaat is dat de reparatie vrijwel niet meer zichtbaar is. 

Dank aan Joke, voor de prettige contacten en medewerking aan dit kleine "project".

Peter de Haas

Historische Collectie Cavalerie, Amersfoort

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

   

 

© 2015 - 2024 doemaardie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel