Opzet en afmeten armbanden.

Artikel 4 van 27

Wil je graag armbanden maken en je weet niet goed hoe je moet beginnen? 
Volg de foto's stap voor stap en je hebt een goede opzet. Er zijn ook andere manieren en hoe andere mensen de opzet doen kan verschillen. Op een gegeven moment krijg je je eigen manier van opzetten met deze uitleg als veilige basis voor veel knoopwerken zoals armbanden, gitaarbanden, halsbanden etc. 

Foto 1: Zo ziet de armband eruit bij de buckle. Goed opgevuld. Dit staat niet alleen heel mooi en professioneel maar is ook veilig. Er is geen ruimte in de buckle om scheef te trekken. Daarmee verklein je de kans dat het los schiet. 

Foto 2: Je neemt een koord van ongeveer 3 meter. Dit vouw je doormidden. Het midden druk je van onder uit je buckle door het sleufje. 

Foto 3: De losse einden van je koord steek je door je sleuf. Er ontstaat nu een boogje aan de onderkant. Trek de koorden goed en gelijkmatig aan. 

Foto 4: Neem nu 1 koord en steek die van onder door de sleuf door de lus. Trek het koord goed en gelijkmatig aan. Je krijgt nu een boogje boven aan je sleuf van de buckle. 

Foto 5: Zo moet je buckle er nu uitzien. 

Foto 6: Pak nu het andere koord. Steek die van onderen door de sleuf door de lus. Dit gaat wat strak, dat is ook de bedoeling want je vult je sleuf op deze manier goed en strak op. Je kunt je andere boogje naar de kant drukken om meer ruimte te krijgen in je sleuf. Trek als je dit gedaan hebt de koorden weer goed en gelijkmatig aan. 

Foto 7: Zo ziet je buckle met opzet er uit.

Foto 8 en 9: Pak een losse buckle en maak hem open. die losse buckle hang je aan je knoopplank.
De reden hiervoor is dat je altijd de buckle goed hebt. Je moet er niet aan denken dat wanneer je klaar bent je een prachtwerk hebt gemaakt met bv 2 vrouwtjes kanten van de buckle. En op deze manier kan het je nooit overkomen. (Een buckle bestaat uit een vrouwtje en een mannetje. Het mannetje heeft pinnentje die in het vrouwtje klikken.)

Een knoopplank is heel handig, hiermee kun je je voerdraden spannen en op maat vastzetten.
Wanneer je eerst wilt proberen of knopen wat voor jou is kun je ook een plankje gebruiken met spijkers. De spijkers timmer je vast op de maat die je nodig hebt en daartussen maak je je voerdraden vast. Voerdraden zijn de draden waar je je knoop overheen zet.

Foto 10: Het bepalen van de maat. Je meet met een meetlint, of koordje de pols op. In dit geval is de pols 18 cm. 

Foto 11: In dit voorbeeld knoop ik voor een pols van 18 cm een strakke band en zet 19 cm op. De 19 cm is gemeten vanaf het spleetje tussen de buckles. Je moet altijd meer opzetten dan de omtrek van de pols. Hoe dikker je knoop of koord, hoe meer je op moet zetten. 
Wanneer je kleine maten knoopt zul je merken dat je veel meer op moet zetten, soms wel 4 cm extra.
Het blijft altijd proberen hoeveel je op moet zetten om precies jou maat te krijgen. 
Vooral met het maken van armbanden komt dat heel precies.
Zelfs al heb je hetzelfde type koord, dan kan er nog verschil zitten in de kleuren.
Type 3 neon roze valt dikker uit dan bv type 3 silver diamant. 
Daarnaast heeft de manier hoe je knoopt ook invloed op je maat. Knoop je strak, dan kunnen er meer knopen op je voerdraad. Die knopen nemen ook weer ruimte in natuurlijk, waardoor je de voerdraden iets ruimer moet afstellen.
Mijn tip: maak de armband en hecht het nog niet af. Meet daarna of de maat overeenkomt en daarna pas afhechten of overnieuw knopen en instellen.
 
Maak voor jezelf een boekje waarin je zet welke kleur, welk type koord, voor welke knoop en hoeveel koord je nodig hebt gehad. En ga altijd na of je liever een armband strak draagt of los. 

Foto 12:  Als je je plank hebt ingesteld gaan we verder met de opzet aan de andere kant. 
Steek de losse draden van boven door de sleuf. Haal het koord in het midden tussen de voerdraden terug over de bovenste voerdraad en steek die onder door de sleuf door de lus aan de bovenkant. 

Foto 13: Steek nu het onderste koord van boven door de sleuf en laat het in het midden eruit komen. Sla het over de voerdraad en steek het van onderen door de sleuf door de lus. 
Als het strak gaat kun je net als bij de eerste uitleg de draden opschuiven om meer ruimte in je sleuf te krijgen. 
Trek de koorden goed en gelijkmatig aan. 

Foto 14: Zo ziet je buckle eruit. Op maat gespannen voerdraden en klaar voor je knoop. Probeer bv de cobra knoop. Dit is eigenlijk de bekendste knoop. Heb je deze onder de knie dan heb je een goede basis en veel mogelijkheden voor andere knopen. 

Hier kun je een voorbeeld zien hoe je een armband met de cobra knoop maakt. 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

   

 

© 2015 - 2024 doemaardie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel